מושב מרחביה
למרגלות גבעת המורה, בסמוך לעפולה, שוכן מושב מרחביה, יישוב בעל היסטוריה עשירה ונוף עוצר נשימה. שמו של היישוב לקוח מתוך הפסוק בספר תהילים: "מִן הַמֵּצַר קָרָאתִי יָּהּ עָנָנִי בַמֶּרְחָב יָּהּ", המסמל את תקוות החלוצים שביקשו להקים בית חדש בארץ ישראל.
מרחביה עלה על הקרקע בשנת 1911 כמושבה, ובשנת 1924 הפך למושב עובדים. אל המושב הגיעו עולים מפולין ותושבים מתל אביב שחלמו לעסוק בחקלאות כאיכרים. לאורך השנים התמודדו תושבי מרחביה עם אתגרים רבים, בהם מחסור במים בתקופת הקיץ. רק בשנת 1929 הושלם מכון להספקת מים שהקל על הקהילה הצעירה. באותה שנה גם הוקם בסמוך למושב קיבוץ מרחביה.
חיי הקהילה והחקלאות
במשך שנים רבות הייתה החקלאות הלב הפועם של מושב מרחביה. הרפתות, הלולים, מטעי הפירות ושדות החיטה היו מקור פרנסתם של התושבים. הילדים גדלו בין השדות והמשפחות קיימו חיי קהילה מלוכדים. חגים וטקסים ציינו את עונות השנה, ואירועי התרבות הפכו למסורת.
בשנות ה-90 חלה תפנית במושב. הוקמה שכונת הרחבה קהילתית שהביאה איתה כ-60 משפחות חדשות. כיום, המושב מונה כ-220 משפחות, המשלבות חקלאים ותושבים העוסקים במקצועות חופשיים. המיקום הגיאוגרפי המיוחד של מרחביה, הצופה אל הרי הגלבוע וגבעת המורה, מקרב את תושביו אל הטבע, אך גם שומר עליהם קרוב ל"מרכז העניינים" של העמק.
מוסדות קהילה וחיי תרבות
מושב מרחביה מנוהל על ידי ועד מקומי בשיתוף עם ועד האגודה החקלאית. התושבים מפעילים ועדות בתחומים שונים, כמו חינוך, נוער, ביטחון, תרבות ואיכות סביבה. ביישוב קיימים מוסדות ציבור רבים, בהם מועדון חברים, מועדון נוער, גן ילדים, ספרייה, צרכנייה ומגרש ספורט.
החגים והטקסים הם לב ליבה של הקהילה, עם אירועים מושקעים המחברים בין תושבי המושב, צעירים ומבוגרים כאחד. התרבות המקומית משולבת עם ערכים יהודיים וישראלים, מה שהופך את החיים במושב לא רק לחוויה משפחתית, אלא גם לקהילתית ועשירה.
ניחוח של פעם עם חיבור להווה
מרחביה, עם השקט הפסטורלי של המרחבים הירוקים והשדות הרחבים, מצליח לשלב בין "ניחוח של פעם עם חיבור להווה" לבין חיי קהילה מודרניים ותוססים. הילדים שגדלים בו נהנים מחיים מלאי שלווה וחיבור לאדמה, בעוד המבוגרים יכולים לעבוד במקצועות חופשיים וליהנות מקרבה למרכזי תעסוקה.
זהו מושב שחייו שזורים בסיפורי חלוצים, עם חזון שנשמר לאורך השנים – להקים קהילה איתנה בלב העמק, לצד הטבע, העבודה והמסורת.